Geitenboerderij

Geitenboerderij

de GeitEnboerderij

In Europa wordt steeds meer geitenkaas en geitenvlees gegeten. Daarom is Breevoort sinds 2001 een 100% geitenboerderij. In eerste instantie met 600 geiten, inmiddels zijn er ruim 900 geiten op Breevoort. In dit onderdeel van onze website vindt u informatie over de boerderij en de producten die we maken en leveren. Op Breevoort kunt u geitenmelk en geitenkaas kopen. Wij zijn elke zaterdag geopend tussen 11.00 en 12.00 uur.

De geiten

De geiten op Breevoort zijn Nederlandse Witte Geiten. Ze kunnen 8 tot 10 jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze op de boerderij 5 jaar oud. De lammeren fokken we zelf. Hiervoor worden de beste ouders geselecteerd, op basis van melkproductie, goede benen en goede uier. Wanneer de lammeren 12 maanden oud zijn, krijgen ze vaak zelf een lam en gaan ze melk geven.

Geiten worden twee keer per dag gemolken. Ze produceren per dag gemiddeld 3 tot 4 liter melk. De melk wordt in fabrieken verwerkt tot diverse soorten kaas, dagverse melk, salade blokjes, lang houdbare melk, melkpoeder en baby- en kindervoeding.

Potstal

Geiten worden gehuisvest volgens het “potstal”-principe. Dit betekent dat de geiten in een verdiepte ruimte lopen (“de pot”). Dagelijks wordt deze ingestrooid met vers stro. De dieren lopen eigenlijk op hun eigen mest, maar door voldoende in te strooien lopen ze toch schoon. De ondergrond wordt dus steeds dikker, de bodem van de stal komt eigenlijk steeds meer “omhoog”. Drie keer per jaar wordt de mest uit de pot gehaald en beginnen de geiten weer vanaf onderaf aan.

Geiten hebben een hekel aan regen, felle zon, tocht en vooral aan snel veranderende weersomstandigheden. Dus eigenlijk aan het Nederlandse klimaat. Niet zo gek als je bedenkt dat de Nederlandse melkgeiten van oorsprong afkomstig zijn uit de bergachtige gebieden in het Midden Oosten, waar een stabiel droog klimaat is en waar ze overdag in de grotten en spelonken goed kunnen schuilen voor de warme zon. De stal vormt een goede schutplaats voor de geiten tegen regen en zon. Daarom zie je geiten niet vaak buiten, ze blijven liever in de stal.

Voeding

De basis van de voeding is kuilgras van het eigen land. Dit is onbeperkt beschikbaar voor de geiten. Afhankelijk van de melkproductie krijgen ze meer of minder brokjes bijgevoerd. Dit wordt individueel berekend en gedoseerd in een soort draaimolen. Een groot deel van de brokjes bestaat uit restproducten van levensmiddelen zoals:
•   Bietenpulp, restproduct van suiker uit suikerbieten.
•   Maisgluten, restproduct van maïszetmeel uit mais.
•   Zonnebloemschroot, restproduct van zonnebloemolie uit zonnebloemzaad
•   Tarwe gries, restproduct van tarwebloem uit tarwe.
•   Sojaschroot, restproduct van sojaolie uit sojabonen.