Over ons

Over ons

Over de familie Tolboom

familie-tolboom-boerderij-breevoort

Jos Tolboom is op de eerste plaats vooral Geitenboer; daar ligt zijn passie! Gelukkig houdt hij ook veel van mensen. Daarom vindt hij het leuk om groepen te ontvangen in de vergaderruimtes die je kunt huren boven de geitenstal. Op de Universiteit van de Geit zijn hij en zijn team intensief bezig met de dieren en dat laat hij je graag zien.

Willem Tolboom ꝏ Grietje Kuijer (1856)

Het boerenleven heeft Jos niet van een vreemde. Willem, Willem, Willem en Jan Tolboom werkten hier al in het Hooglandse platteland, voordat Jos het bedrijf overnam. Met de overname per 1 januari 2008 zijn Jos en zijn vrouw Cindy de vijfde generatie in de familie Tolboom die deze eeuwenoude boerderij bestieren. De zesde generatie woont trouwens ook al op de boerderij. Jos en Cindy Tolboom zijn namelijk de trotse ouders van Toine en Eva.

 

HISTORIE

“Breevoort” is de naam van een eeuwenoude boerderij, gelegen ten westen van Hoogland en Amersfoort. Al in de prehistorie woonden er mensen op deze plek. De eerste vermeldingen van Breevoort dateren uit de 14e eeuw. Toen was het een versterkt landhuis met een slotgracht en deed het dienst als buitenverblijf voor rijke zakenlui uit Amsterdam en Den Haag. In de 18e eeuw heeft het een tijdje “Droncklaer” geheten. Rond 1800 is de huidige boerderij gebouwd met de stal links naast het hoofdgebouw.

Willem Tolboom en Grietje Kuijer waren in 1856 de eerste generatie Tolboom op Breevoort.
De boerderij had toen een omvang van 40 hectare grond (80 voetbalvelden). Er werd veel verbouwd: aardappels, bieten, granen, tabak. Verder waren er koeien, varkens en kippen. Op de foto uit 1939 zien we de derde en vierde generatie Tolboom. Op de achtergrond staan militairen die tijdens de mobilisatie de Grebbelinie bewaken.

De akkerbouw gewassen verdwenen kort na de oorlog, de zandgrond bracht te weinig op. De kippen verdwenen in de jaren ’70, de koeien in de jaren ’90 en de varkens in 2006. Uiteindelijk werd boerderij Breevoort een 100% geitenboerderij. Door verdeling bij vererving beslaat de boerderij nu nog ruim 13 hectare grond. Hierop wordt gras verbouwd als voedsel voor de geiten; op Breevoort wonen sinds 2002 maar liefst 900 melkgeiten!

de GeitEnboerderij

In Europa wordt steeds meer geitenkaas en geitenvlees gegeten. Daarom is Breevoort sinds 2001 een 100% geitenboerderij. In eerste instantie met 600 geiten, inmiddels zijn er ruim 900 geiten op Breevoort. In dit onderdeel van onze website vindt u informatie over de boerderij en de producten die we maken en leveren. Op Breevoort kunt u geitenmelk en geitenkaas kopen. Wij zijn elke zaterdag geopend tussen 11.00 en 12.00 uur.

De geiten

De geiten op Breevoort zijn Nederlandse Witte Geiten. Ze kunnen 8 tot 10 jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze op de boerderij 5 jaar oud. De lammeren fokken we zelf. Hiervoor worden de beste ouders geselecteerd, op basis van melkproductie, goede benen en goede uier. Wanneer de lammeren 12 maanden oud zijn, krijgen ze vaak zelf een lam en gaan ze melk geven.

Geiten worden twee keer per dag gemolken. Ze produceren per dag gemiddeld 3 tot 4 liter melk. De melk wordt in fabrieken verwerkt tot diverse soorten kaas, dagverse melk, salade blokjes, lang houdbare melk, melkpoeder en baby- en kindervoeding.

Potstal

Geiten worden gehuisvest volgens het “potstal”-principe. Dit betekent dat de geiten in een verdiepte ruimte lopen (“de pot”). Dagelijks wordt deze ingestrooid met vers stro. De dieren lopen eigenlijk op hun eigen mest, maar door voldoende in te strooien lopen ze toch schoon. De ondergrond wordt dus steeds dikker, de bodem van de stal komt eigenlijk steeds meer “omhoog”. Drie keer per jaar wordt de mest uit de pot gehaald en beginnen de geiten weer vanaf onderaf aan.

Geiten hebben een hekel aan regen, felle zon, tocht en vooral aan snel veranderende weersomstandigheden. Dus eigenlijk aan het Nederlandse klimaat. Niet zo gek als je bedenkt dat de Nederlandse melkgeiten van oorsprong afkomstig zijn uit de bergachtige gebieden in het Midden Oosten, waar een stabiel droog klimaat is en waar ze overdag in de grotten en spelonken goed kunnen schuilen voor de warme zon. De stal vormt een goede schutplaats voor de geiten tegen regen en zon. Daarom zie je geiten niet vaak buiten, ze blijven liever in de stal.

Voeding

De basis van de voeding is kuilgras van het eigen land. Dit is onbeperkt beschikbaar voor de geiten. Afhankelijk van de melkproductie krijgen ze meer of minder brokjes bijgevoerd. Dit wordt individueel berekend en gedoseerd in een soort draaimolen. Een groot deel van de brokjes bestaat uit restproducten van levensmiddelen zoals:
•   Bietenpulp, restproduct van suiker uit suikerbieten.
•   Maisgluten, restproduct van maïszetmeel uit mais.
•   Zonnebloemschroot, restproduct van zonnebloemolie uit zonnebloemzaad
•   Tarwe gries, restproduct van tarwebloem uit tarwe.
•   Sojaschroot, restproduct van sojaolie uit sojabonen.

Verduurzaming

Ook bij Breevoort vinden we verduurzaming een belangrijk iets. We zijn continu bezig om, waar mogelijk, ons bedrijf verder te verduurzamen. Hieronder kunt u lezen welke resultaten we de laatste jaren hebben geboekt.

Energie

Boerderij Breevoort maakt uitsluitend gebruik van ecostroom en ecogas. Verder zijn er diverse maatregelen genomen om energie te besparen en op te wekken met diverse installaties en middelen zoals:

  • een frequentie regelaar verlaagt het stroomverbruik van de vacuümpomp bij het melken
  • een voorkoeler (koelen met bronwater) zorgt voor een lager energieverbruik bij het koelen van melk
  • warmteterugwinning  uit de melk bespaar veel energie bij het opwarmen van water voor de schoonmaak
  • zonnepanelen wekken jaarlijks ca. 20.000 kWh stroom op.

Mest

Ook bij de omzetting van veevoer naar melk en vlees ontstaat weer een restproduct. Dat heet mest. Vrijwel alle geitenmest wordt afgezet naar akkerbouwers, boomkwekers en natuurland in de omgeving. Hierdoor zijn de verliezen naar het milieu minimaal.

Landschapsbeheer

Waar mogelijk leveren we graag een bijdrage aan het landschap. De belangrijkste resultaten zijn de diverse houtwallen op het bedrijf. Deze dienen als schuilplaats voor vele dieren, zoals roofvogels en een koppel reeën. Verder proberen we de natuur te versterken door een actieve bescherming van weidevogels. Ook worden perceelranden niet bemest, waardoor vele plantensoorten een kans krijgen.

Personeel

Op Breevoort werken diverse mensen uit de directe omgeving. Zeker in de lammertijd is het druk. Op de boerderij is ook ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Antibiotica

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij staat ter discussie omdat bacteriën resistent kunnen worden. Resistente bacteriën kunnen niet meer met antibiotica bestreden worden. Het is gebleken dat een groot deel van de aandoeningen ook homeopathisch bestreden kan worden. Middelen op basis van kruiden, slangengif en zilver. Antibiotica worden bijna niet meer gebruikt op Breevoort. Alleen de allerjongste lammeren krijgen incidenteel (alleen indien echt nodig) een antibioticakuur.

Onkruid bestrijding

Chemische onkruidbestrijding vindt zo min mogelijk plaats. Als het nodig is, dan wordt zo veel mogelijk alleen het onkruid bespoten in plaats van het hele weiland.

Ongedierte bestrijding

Vliegenbestrijding gebeurt biologisch, door de inzet van sluipwespen.

Informatiepakket

Download hier ons informatiepakket voor meer informatie